İŞİTME KAYBI TÜRLERİ

İŞİTME KAYBI TÜRLERİ

İşitme yolunun herhangi bir kısmı zarar gördüğünde, ses bilgisi beyne düzgün şekilde taşınamaz, bu da çeşitli seviyelerde işitme kaybıyla sonuçlanır. Üç ana türde işitme kaybı vardır: iletim tipi, sensörinöral ve miks tip.

1- SENSÖRİNÖRAL İŞİTME

  1. İşitme siniri
  2. İç kulak

En yaygın işitme kaybı türü iç kulak veya sinir yollarında ortaya çıkan problemlerden kaynaklanır.

Sensörinöral işitme kaybı asıl olarak iç kulakta veya işitmenin bağlı olduğu sinir yollarında ortaya çıkan bir işitme kaybı türüdür. Sensorinöral işitme kaybı yaşayan kişilerde iletim tipi işitme kaybı yaşayan kişilere kıyasla ses iletiminde herhangi bir problem bulunmaz. Yani dışarıdan toplanan ses dalgaları başarılı şekilde orta ve iç kulaktan geçerek sinirlere aktarılır. Buradaki asıl sorun sinirlerle ilgilidir. Dışarıdan toplanan ses beynin algılayabileceği elektriksel sinyallere tam olarak dönüştürülemez ve kişi işitme kaybı yaşar.

Bu tipteki işitme kaybı sonradan oluşabileceği gibi doğuştan da gelebilir. Sensörinöral işitme kaybı yaşayan kişilerde görülen bu durum genellikle kalıcıdır ve tedavi yöntemleri sorunu kökten çözmekte tam olarak başarı sağlayamaz. Bu tipteki işitme kaybının birçok farklı sebebi olabilir. Aşırı miktarda gürültüye maruz kalmak, travma geçirmek, çeşitli viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, presbiakuzi ve akustik nörinomlar sebebiyle kişide sensorinöral işitme kaybı tetiklenebilir. Bu tip işitme kaybını yaşayan kişilerin kulaklarında çınlama ve uğultu sesleri hissetmeleri oldukça yaygındır. Bunun yanında kişiler çevredekilerin konuşma seslerini duymakta zorlanırlar ve sanki insanlar mırıldanarak konuşuyormuş gibi hissedebilirler. Kişi tiz sesleri duymada zorluk yaşar ve genelde karşısındakinden sürekli söylediği şeyi tekrar etmesini ister.

 

2-İLETİM TİPİ İŞİTME KAYBI

  1. Dış kulak
  2. Orta kulak

 

İletim tipi işitme kaybı kulağın asıl olarak dış kulak ve orta kulak bölgelerini etkiler. Bu durumu yaşayan kişilerde dış kulakta veya orta kulakta ses aktarımında çeşitli problemler yaşanır. Ses aktarımının aksamasına sebep olan faktörler ise yine kişiden kişiye farklılık göstermektedir. İletim tipi işitme kaybına sebep olabilecek durumlar arasında orta kulak iltihabı, dış kulakta yaşanabilecek şekil bozuklukları, kulak zarı delinmesi, otoskleroz hastalığı ve benzeri sağlık problemleri sayılabilir. Bunun yanında kulakta aşırı miktarda birikip dışarı atılamayan kulak kiri de işitme kaybına yol açabilmektedir.

Otitis eksterna olarak da bilinen yüzücü kulağına sahip kişilerde de iletim tipi işitme kaybı görülebilir. Zira kulak yoğun olarak suya maruz kaldığında çeşitli enfeksiyonlar geliştirebilir ve böylelikle işitme kaybı ortaya çıkabilir. Bu sayılanlara ek olarak kolesteatom, orta kulak kemiklerinde meydana gelebilecek hasarlar, kulak zarı delinmesi, kulak zarı çökmesi, orta kulak iltihabı, kulağa yabancı bir cismin kaçması ve kemik lezyonları gibi durumlar da iletim tipi işitme kaybına sebep olabilecek diğer durumlardır. 

3-MİKS TİPİ İŞİTME KAYBI

  1. İşitsel kemikcikler
  2. Kulak zarı
  3. Koklea

 

Mikst tipi işitme kaybı yaşayan kişilerde hem iletim tipi işitme kaybı hem de sensörinöral işitme kaybı bir arada görülür. Bu durumdan muzdarip olan kişilerin iç kulağında, dış kulağında ve orta kulağında ses iletimiyle ilgili çeşitli problemler mevcuttur. Daha basit şekilde açıklamak gerekirse; mikst tipi işitme kaybı yaşayan kişilerde hem ses iletiminde hem de iletilen seslerin sinirler tarafından beynin algılayabileceği sinyallere çevrilme aşamasında problemler bulunmaktadır. Bu tipteki işitme kaybına sahip olan kişiler günlük hayatta büyük zorluk yaşarlar.

Dışarıdan duydukları seslerin bir kısmını oldukça doğru şekilde duyabilirlerken bir kısmını ise hiç anlayamazlar. Mikst tip işitme kaybının ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilecek birçok farklı durum mevcuttur. Örnek olarak kişi kulak bölgesini etkileyebilecek bir enfeksiyon geçirdiğinde hem kulak zarı hem de iç kulağın çalışmasını sağlayan kemikçikler zarar görebilir. Böyle bir durumda kişide hem iletim tipi hem de sinirsel tipte iletişim bozukluğu aynı anda ortaya çıkabilir.