İŞİTME CİHAZI TÜRLERİ NELERDİR?

İŞİTME CİHAZI TÜRLERİ NELERDİR?

İşitme cihazı tipinin seçimi, kişisel tercihlerden ziyade kişinin işitme kaybının türü ve derecesi ile ilgilidir. Uzman odyologlar, kişinin kaybının niteliklerini, kişinin isteklerini, sosyal ve mesleki yaşamını göz önüne alarak kişi için en uygun işitme cihazını önerecektir.

 

Kulak İçi İşitme Cihazları

Tümü doğrudan kulak içine takılır, bu nedenle biçiminin doğru olması, optimum rahatlık ve ses kalitesi verecek şekilde takılması gerekir. Kulak içi işitme cihazları kişiye özel üretilir böylece kulağa oturur. Bu tür işitme cihazları, genelde hafif ve orta derecede işitme kaybı için uygundur. Dışında herhangi bir aparat bulunmadığı için göze çarpmaz. 5 türü vardır:

 

-Görünmeyen kulak içi işitme cihazları (IIC), piyasada satılan en küçük işitme cihazlarıdır. Kulak kanalına uyması için özel üretilirler. Bu tür işitme cihazlarında ince ip bulunur, böylece kolayca çıkarılabilirler. Bu tür işitme cihazları ses ortamına otomatik olarak adapte olur, bu nedenle gün boyunca ayar yapmak gerekmez. Duyulması gereken sesleri yükseltmeye yardımcı olan ve geri plandaki gürültüyü azaltan yönlü mikrofon, ebatları nedeniyle bu tür işitme cihazlarına takılamaz.

 

-Tamamı kanal içi işitme cihazlarının stilleri, kulak kanalının içine yerleştirilmek için kişiye özel tasarlanmaktadır. Biraz daha büyük ebatlarında isteğe bağlı bir düğme bulunabilir ve farklı ortamlarda kontrolleri elle ayarlamak için kullanılabilir.

-Kanal içi işitme cihazları (ITC), tümüyle kanal içi işitme cihazlarına kıyasla biraz büyüktür. Bunlar dış kulağın alt kısmına takılır ve her kullanıcı için özel üretilir. Bu tür işitme cihazlarının pilleri, diğer kulak içi türlere kıyasla daha uzun ömürlüdür, ek olarak bunlar kablosuz ses aktarma ve yönlü mikrofon içermektedir. Yönlü mikrofon büyük bir avantajdır, çünkü duymak istediğiniz sesleri (örneğin konuşma) yükseltir ve geri plandaki gürültüyü azaltır. Bu tür işitme cihazları gürültülü ortamlarda çalışması ve sesleri yükseltmesi daha büyük türleri kadar güçlü değildir.

 

-Kulak içi yarım konka işitme cihazları, dış kulağa takılmak için tasarlanmaktadır. Cihazın kabuğu, kulak biçimine uyacak şekilde üretilir. Kulak içi yarım konka işitme cihazlarının pilleri, kanal içi işitme cihazlarının pillerine kıyasla daha uzun ömürlüdür. Kullanması kolay cihaz isteyenler için de iyi bir seçenektir.

 

-Kulak içi tam konka işitme cihazları, dış kulağın tamamına takılmak için tasarlanmaktadır. Bu tür cihazlar, kişiye özel işitme cihazlarının en büyük modelleridir ve en çok ses yükseltmesi yaparlar, bu sayede kazanç daha büyük olur. İşitme cihazının kabuğu, kulak biçimine uyacak şekilde üretiliyor. Takması, çıkarması en kolay kulak içi işitme cihazıdır. Tam konka işitme cihazlarının pilleri, kanal içi işitme cihazlarının pillerine kıyasla daha uzun ömürlüdür, çünkü biraz daha büyüktür. Bu cihazlar daha büyük amplifikatörleri olduğu için işitme kaybı ağır olan kişilere uygundur.

 

Kulak Arkası İşitme Cihazları

 

Kulak arkası işitme cihazları, işitme kaybı daha şiddetli olan veya kulak kanalları küçük olan kişiler için iyi bir seçenektir. Bu tür işitme cihazlarının tüm parçaları kulağın arkasında yer alır ve şeffaf bir tüple kulak kanalının içine takılan cihaza bağlanıyor. Bu tür işitme cihazları eski klasik modellere kıyasla daha küçük ve daha incedir, kullanma becerisi az ya da gözleri iyi görmeyen kişiler için iyi seçenektir. Kulak arkasına takılan üç tür işitme cihazı bulunmaktadır:

 

Hoparlörü kulak içinde işitme cihazları, klasik kulak arkası işitme cihazlarına kıyasla çok daha küçüktür. Kulak kanalının açık kalmasını ve bu sayede seslerin kulağa daha kolay girmesini sağlamaktadır. Bu özellik sayesinde geri plandaki gürültüler daha kolay ayarlanır ve duymak istenilen sesler (örneğin insan sesleri) işitme cihazı içinde arttırılır. Hoparlör kulağın içinde olduğu için kulak kirinden etkilenebilir fakat kısa sürede kolayca onarılabilir.

 

 

Kulak arkası işitme cihazları, kulağın arkasına takılır ve ileri dereceden çok ileri dereceye kadar işitme kayıplarında optimum seçim olduğu için çok kullanışlıdır. Bu işitme cihazı, ince şeffaf bir tüple dış kulağın içine yerleştirilen bir kulak kalıbına bağlanır. Özel yapım kulak kalıbını kulak büyüdüğü zaman gerekirse değiştirmek mümkün olduğu için her türlü işitme kaybına ve kulak büyüklüğüne uygundur. Cihazın ebadı büyüdükçe özellik sayısı da artmaktadır.

 

Open Fit işitme cihazları, hoparlörü kulak içinde işitme cihazları gibi kulağın arkasına takılır ve yükselten sesi kulak kanalının içine veren ince bir tüple bağlanır. Open Fit işitme cihazları kulak kanalının açık kalmasını ve bu sayede seslerin kulağa daha kolay girmesini sağlamaktadır. Bu özellik sayesinde duymak istenilen sesler (konuşma sesleri) daha net duyulur. Bu modellerin bazılarında şarj edilebilir piller bulunmaktadır. Bu tür cihazlar için kulak kalıbı gerekmemektedir.