İŞİTME CİHAZI NEDİR?

İŞİTME CİHAZI NEDİR?

Bulunduğu ortamdaki sesleri bir mikrofon aracılığı ile toplayıp şiddetini yükselterek, işitme kaybı olan kişinin duyabileceği seviyeye getiren elektronik aletlerdir.

 

İşitme cihazının şu şekilde çalıştığı düşünülür: bir mikrofon sesleri toplar, işitme cihazı sesin şiddetini yükseltir ve bir hoparlör de bunu kulağınıza verir. Bu temelde doğru olsa da artık sadece antika yerine geçen işitme cihazları için geçerli bir tanımdır. Sesi sadece yükseltmek, net ve anlaşılır olacağı anlamına gelmediği için kullanıcıyı rahatsız edebilir. Günümüzün işitme cihazları yine bu prensipten faydalanır ancak fark, sesin size yükselerek gelmeden önce geçtiği aşamalarda yatar. Modern işitme cihazları; sesleri ayırt eden, kayıplara göre bazılarını yükseltip bazılarını bastıran, bulunulan ortama göre program değiştiren, çınlama var ise çınlama maskeleyici ses veren küçük bilgisayarlar haline gelmiştir. Gürültülü ortamlarda arka plan sesini azaltan ve yönlülük özellikleriyle 3 boyutlu ses deneyimi yaşatabilen, otomatik ses şiddeti ayarlamaları yapan işitme cihazları size doğal işitmeye her zamankinden daha yakın bir işitme deneyimi sağlayabiliyor.

 

Dijital teknoloji günlük hayatımızın her yerindedir; dijital kameralar, televizyonlar, dijital müzik çalar, vb. İşitme cihazlarında da bu teknolojiye geçilmesi son derece doğaldır. Bir aletin dijital olması, gelen sinyallerin (ses ya da görüntü gibi) sayılara dönüştürülmesi ve bu sayıların matematiksel denklemlerle işlemlenmesi anlamına gelir. Daha büyük bilgileri işlemleyen bilgisayar çiplerinin aksine, dijital sinyaller minik parçalara ayrılarak daha kolay işlemden geçebilir.

 

İşitme cihazlarındaki çip ise dijital bilgiyi aldığında, sesi dönüştürmek için karmaşık algoritmalar kullanır. Bu sayede işitme cihazı önemli olan sesleri tutup olmayanları eleyebilir. Bu o kadar detaylı bir teknolojidir ki duyduğunuz iki hecenin arasındaki çok kısa duraksamalarda oluşabilen arka plan gürültüsünü bile ortadan kaldırır. Bu aynı zamanda cihazınızın ayarlarının gerektiğinde değiştirilebileceği anlamına da gelir. Yani işitme kaybınız ilerlerse illa yeni bir cihaz almanız gerekmez. Mevcut cihazınız ihtiyacınıza göre yeniden programlanır. Gürültülü bir ortama girdiğinizde sesin azalması gibi özel tercihleriniz olursa, işitme cihazınız ona göre programlanır.