Çocuklarda İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda işitme kaybının birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Eğer çocukta doğuştan gelen bir işitme kaybı varsa, bu durumun genetik sebeplere dayandığı söylenebilir. Bu durumdaki bazı çocuklarda iç kulak ve içerisinde bulunan ses iletim yapıları olması gibi gelişmemiştir ve işitme sinirleri ile kulak arasında tam bir bağlantı yoktur.

Bununla birlikte, işitme kaybı sadece iç kulakta değil orta kulakta, sinir sisteminde ya da dış kulakta da ortaya çıkabilir. Dış ve orta kulak bölgelerinde ortaya çıkan işitme kayıplarının tedavisinde günümüzde büyük bir aşama kat edilmiştir. Ancak iç kulak ve sinir sistemine bağlı olan işitme kayıplarında uygulanacak net bir tedavi yöntemi yoktur ve genellikle bu kişilere kendilerine uygun bir işitme cihazı takılır.

  • Eğer çocukta dış kulak kaynaklı bir işitme kaybı söz konusu ise bunun birçok farklı sebebi mevcuttur. En yaygın dış kulak kaynaklı işitme kaybı sebepleri arasında kulak kiri, dış kulak stenozu (kulak yolunun normalden daha dar olması durumu), dış kulak yolu mantarı, dış kulakta ortaya çıkabilecek çeşitli enfeksiyonlar veya çeşitli yabancı cisimlerin kulakla teması gibi durumlar sayılabilir.
  • Erken yaşta menenjit geçiren çocuklarda, hastalığın ağır seyrine bağlı olarak işitme kaybı gerçekleşmesi mümkündür. Menenjit, şiddetli ilerleyen bir hastalık olduğu için çoğunlukla kulak ile ilgili kontroller aksatılır. Böylelikle hastalığın kulağa yaptığı etki erken aşamalarda fark edilmez. Ancak bu durum oldukça risklidir, zira iç kulak sıvısında menenjit kaynaklı bir kemikleşme görülebilir. Bu da geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir.
  • İşitme kaybı orta kulak kaynaklı da olabilir. Kulak zarının delinmesi, akut orta kulak iltihabı, orta kulakta fazla sıvı birikmesi, orta kulak kireçlenmesi, çeşitli travmalardan dolayı ortaya çıkabilecek orta kulak kanlanması, çekiç, örs ve üzengi kemiklerinin düzensiz ve eksik bir yapıya sahip olması gibi durumlar işitme kaybına yol açabilir. Ek olarak, orta kulakta ortaya çıkabilecek tümörler de işitmeyi olumsuz olarak etkiler.
  • İç kulak kaynaklı işitme kayıpları ise oldukça ciddidir. Bunların arasında iç kulaktaki yapıların yeterince gelişememesi veya hiç gelişmemesi, genetik sebepli çeşitli hastalıklar, travma sonucu kulak salyangozunda oluşabilecek kırıklar, işitme sinirlerinin yapısındaki bozukluklar ve iç kulakta ortaya çıkabilecek çeşitli ağır enfeksiyonlar sayılabilir. Aynı zamanda menenjit ve kabakulak gibi hastalıklar da iç kulakta işitme kaybına sebep olabilir.
  • Erken doğum (prematüre doğum) yapan kişilerin çocuklarında işitme sinirlerinin veya kulak içindeki kemiklerin tam gelişememesine bağlı olarak işitme kaybı görülebilir. Bunun yanında, çocuk yaşta geçirilen ciddi ateşli hastalıklar veya havaleler de işitme kaybına sebep olabilmektedir.