KULAK ÇINLAMASI (TİNNİTUS)
En basit tabiri ile dışarıdan gelen sesin bulunmadığı durumlarda duyduğumuz ses algısıdır. Genellikle kişiler tarafından çınlama, uğultu, vızıltı, ıslık sesi olarak tarif edilir ve bu sesleri yalnızca etkilenen kişi duyar.
Nüfusun yaklaşık %15’inde tinnitus olduğu bilinmektedir.Kulak çınlaması daha çok 14-85 yaş arasında görülür. Kulak çınlaması bir hastalık veya işitme kaybı değil işitme kaybına işaret eden bir belirti olarak değerlendirilmelidir. İşitme merkezimizde bu durumu tespit ederek çözümler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Kulak çınlamasının sebepleri nelerdir?
Kulak çınlamasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden bir kısmı, kulak kiri gibi ciddi olmayan sebeplerden oluşabileceği gibi; enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi, orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi, alerji, yüksek/düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler gibi daha önemli nedenler de olabilir. Çoğu kez kulak kirinin kulak yolunu tıkaması, geçici ve en basit kulak çınlaması sebebidir.
Kulak çınlaması bir kaza, patlama, başın hızla öne ve geriye doğru savrulduğu bir yaralanma, ailede bir ölüm gibi kötü bir olayla bağlantılıysa, etkisi daha ağır yaşanabilir.
Öfke, hastalık ya da yorgunluk gibi etmenler, tetikte kalma gereksinimi olduğunda, kulak çınlamasının daha çok fark edilmesine ve bundan duyulan rahatsızlığın artmasına yol açar. Ayrıca, bu gürültü akla geldikçe duyulan rahatsızlık, kuşkusuz daha fazla olacaktır.
Kulak Çınlamasına neden olan diğer sebepler şunlardır:
- Gürültüye Bağlı Çınlama
- Bazı İlaçların Kullanımına Bağlı Çınlama
- Kulak Enfeksiyonları
- Çene Eklem Problemleri
- Presbiakuzi
- Kardiyovasküler Hastalıklar
- Kafa ya da Boyun Travması
- Meniere Hastalığı
- Otoskleroz
- Bazı Tümörler
Kulak Çınlaması Tanı Yöntemleri
Tinnitusa sebep olan hastalıklar tam olarak bilinmediği için, hasta genelde ilk olarak bir KBB uzmanına başvurur. Uzman tarafından orta kulak enfeksiyonu, çene problemi vb olup olmadığı muayenede değerlendirilir.
Kulak çınlamasının teşhisinde en önemli faktör çınlamanın öyküsüdür. Ayrıntılı bir klinik değerlendirme sonrasında çınlamanın nedeni anlaşılabilir.
Tedavi Yöntemleri
Kulak çınlaması, hastaların günlük ve sosyal yaşantısı oldukça olumsuz yönde etkiler. Kulak çınlaması sorunu yaşayan kişinin yaşadığı stres, durumu daha da kötü hale getirdiğinden kişi bir kısır döngüye girer.
Kulak çınlamasının sebebi tam olarak keşfedilemediğinden çınlamayı tamamen tedavi edecek bir yöntem henüz geliştirilememiştir.
Ancak uygulanan terapilerle ses, rahatsızlık vermeyecek düzeye indirilebiliyor.